2018 година беше колкото успешна, толкова и неуспешна за общинското

...
 2018 година беше колкото успешна, толкова и неуспешна за общинското
Коментари Харесай

София през 2018 година - мръсен въздух и лоши ремонти

 2018 година беше колкото сполучлива, толкоз и несполучлива за общинското ръководство на столицата ни.
Няма по какъв начин, когато приказваме за София, да не стартираме с ремонтите на улиците в града. Няма по какъв начин да не споменем ул. " Граф Игнатиев ". Месеци наред разправии поради проблематичен ремонт провокираха редица недоволства измежду жителите и градската съпротива.

Оказа се, че ремонтът на улицата и подмяната на трамвайното трасе наподобяват покъртително, а качеството на изпъление – ниско. Този прославен ремонт беше осмиван в обществените мрежи с редица фотоси и колажи.

Предвид дългия период на осъществяване, централната градска улица трябваше да наподобява една концепция по-добре.

През октомври проблемият ремонт провокира общински съветници от БСП-София да дадат ексклузивен брифинг на самата ул. " Граф Игнатиев ", на който изненадващо дойдоха общински съветници и народни представители от ПГ ГЕРБ. По време на дебатите ръководителят на групата на Българска социалистическа партия в СОС Калоян Паргов изясни, че осъществяването на плана на ул. " Граф Игнатиев " демонстрира, че Столичната община не може да харчи парите на софиянци вярно. Според него една самодейност за по-добър център на столицата е опорочена. Паргов разяснява, " че е време кметът на София Йорданка Фандъкова да изпие горчивата чаша на плодовете от 10-годишното си ръководство ".

Председателят на Столичния общински съвет от ГЕРБ Елен Герджиков пък не пропусна и отговори на политическите нападки на своите съперници. Според него изключителните брифинги и истерични обстановки, които вършат представителите на политическата група на Българска социалистическа партия, са следващият сюжет за предизборна акция.

Този ремонт и неговото осъществяване, както и цялата процедура с публичната поръчка по избирането на реализатор, станаха мотив за започване на следствие от прокуратурата. Разследването беше ориентирано и против зам.-кмета с сектор превоз Евгени Крусев, който точно заради тази причина подаде и оставка.

До края на мандата му ресорът му се пое от различен зам.-кмет на столицата - Дончо Барбалов, на който това му е трети сектор след финанси и опазване на здравето.

Имаше и поправки, които се оказаха по-успешни и не провокираха неодобрение у жителите. Трасето на огромна част от бул. " България " бе подменено; беше уголемен проблематичен сектор от бул. " Тодор Каблешков ", беше освежен тесният бул. " Монтевидео " ; беше построена Северната скоростна дъга.

През 2018 година се работи и доста интензивно по третия лъч на софийското метро. Очаква се то да тръгне през 2019 година.

При ремонта на тротоарите на централната ул. " Московска " пък беше открита късноантична гробница със фрески.

В разгара на лятото горяха някогашните Царските конюшни, които за следващ път станаха мотив за скандал и различия сред ръководещи, съпротива и обществото.

Пожарът стана 2 години след разгорелият се скандал около собствеността на парцелите и тяхното пласиране, поради което някогашният регионален шеф на София беше упрекнат за подписване на неизгодна договорка и подаде оставка, а прокуратурата започва следствие.

Веднага по-късно Министерството на културата засилва оптимално бързо процедурата по предоставяне на прелиминарен статут на културна полезност за някогашните конюшни.

С близо 64 млн. лв. от програмата " Региони в напредък " бяха ремонтирани 26 учебни заведения и детски градини в София. През лятото съшо по този начин бяха засадени и 1000 дървета по образователните и културни институции.

Бяха актуализирани редица паркове и градски градинки. Сред тях бяха " Южен парк ", " Северен парк ", " Западен парк ". През 2019 година се чака да продължат вложенията на общината в подобряването на зелените площи.

През лятото породиха някои проблеми и затруднения поради непредвиденото количество поройни дъждове, което се изипа през юни. Тогава столицата съвсем се наводни като подадените сигнали, в резултат на една от бурите, за един ден доближиха 1500. Дъждът наводни улици, изби, приземни етажи, подлези, заведения за хранене, магазини. Народът тогава писна, че шахтите и отводнителната ни система като цяло са остарели и недобре работещи, а кметът Фандъкова се оправда, че никой не може да каже дали всички шахти са почистени.

Наводнението наложи и почистването на Владайската река при бул. " Сливница ".

Когато приказваме за 2018 година и столицата на България, няма по какъв начин да не споменем и плана " Бронзовата къща ".

Произведението провокира редица недоволства и подозрения измежду жители и градска съпротива. Българска социалистическа партия - София даже желаеха оставките на зам.-кмета по просвета Тодор Чобанов и ръководителя на комисията по просвета в СОС Малина Едрева.

Не стана ясно и какво в действителност съставлява този културен обект. Дали е апаратура, склуптура или архитектурна група? Факт е обаче, че беше израдена върху зелени площи, което е неприемливо по всяка от настоящите наредби на Столичната община.

И няма по какъв начин да не стигнем до проблемите с мръсния въздух. Фините прахови частици (ФПЧ) са към нас за поредна зима. Разпространени са най-много в кварталите " Хиподрума ", " Надежда ", " Младост " и нанасят съществени вреди на белия дроб при поемане. Отново имаше превишения на равнището на ФПЧ до 9 пъти над нормата!

Въпреки всички ограничения, които Общината предприе в тази тенденция - позитивни резултати нямаше. Проведе се осведомителна акция, която прикани столичани интензивно да употребяват градски превоз, да слизат от колите си при всяка опция. Градската велоалея също беше разширена и удължена през тази година. 60% от столичния градски превоз пък е с нулеви нездравословни излъчвания, само че какъв брой хора го употребяват?

По-късно през годината се заприказва, че лифтовете на Витоша са за ремонт и общината реши, че устойственият проект на естествен парк " Витоша " ще бъде изменен, с цел да се модернизират лифтовете, тъй като през сегашния не може да се предприеме никаква стъпка.

През тази година се развихри и доста огромен скандал към ареста на кмета на столичния регион " Младост " Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова.

Иванчева бе хваната с рушвет в изключително огромни размери, а от СРС-тата на прокуратурата стана очевидно, че тя е уговаряла взимането на подкупи посредством изнудване за задвижване на преписки за строителство в столичния квартал.

Освен всичко отрицателно, Столична община регистрира и редица триумфи като да вземем за пример обстоятелството, че София все по-уверено стартира да се постанова като динамична start-up среда в Източна Европа. През лятото стана ясно, че в действителност 5,7% от стопанската система в града се образува от промишлеността на осведомителните технологии.

През тази година бяха разширени " Синята зона " и " Зелената зона " за паркиране. През лятото ни пуснаха и първият хибриден рейс, който се движи пробно в градския превоз. Той е с електродвигател и дава отговор на стандарт Евро 6. Тогава стартирата и процедурата по закупуването на общо 20 такива електробуса.

Беше въведен и електронен билет за градския превоз, както и дневна карта, позволяваща пътуването със всички линии на градския превоз за целия ден против възнаграждение от единствено 4 лв..

В началото на годината потегли пробно и нощен градски превоз. Той е разграничен на 4 линии, покриващи съвсем всички съществени сектори и квартали в столицата. Цената на билетчето е 2 лв., като с него може да се пътува във всички 4 линии през цялата нощ.

Какво даде обещание Фандъкова?

До края на 2019 година да реши дефинитивно въпроса с неналичието на спортни зали и физкултурни салони в столичните учебни заведения, да влага още в обучение и просвета, да се погрижи за лифтовете на Витоша, да ремонтира паркове, улици, булеварди, да реши казусът със постройките на минералните бани в столицата.

Размерът на проектобюджета на Столична община за 2019 година е над 1,5 милиарда лева

133 млн. лева е инвестицията в новите рейсове и трамваи. Общо за превоз и транспортна инфраструктура се залагат 550 млн. лева, от които 51,3 млн. лева са за създаване на съществени улици и булеварди.

38 млн. лева са заложени за ремонт и поддръжка на територията на цялата община, а 4,5 млн. лева ще бъдат вложенията за създаване на улично осветяване. За втория и третия лъч на метрото ще бъдат дадени 307 млн. лева

С близо 33 млн. ще бъдат закупени 13 нови трамвая, а дружно със " Столичен автотранспорт " се влагат към 100 млн. лева за нови рейсове. Над 250 млн. лева се отделят пък за разчистване на междублокови пространства, а над 21 млн. лева за поддръжка на зелени площи. Близо 18 млн. лева ще бъдат дадени и за рекултивацията на старите депа. 400 хил.лв. са за закупуване на мобилна станция за премерване на чистотата на въздуха.

Около 18 млн. лева се влагат в реорганизация на паркове: " Западен парк ", " Южен парк ", " Сверен парк ", " Борисова градина " и други, а над 600 хиляди лева ще бъдат дадени за Зоологическата градина.

През 2019 година се плануват 68 млн. лева за обучение и над 5,6 млн. лева за просвета.

5,6 млн. лева ще се влагат в консервацията и реставрацията на две минерални бани – в Банкя и в Овча купел.

 
  По публикацията работиха: автор Екип на Dnes.bg , редактор Надежда Бочева
 
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР